Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Η έπαυλη Μάλκολμ


Η έπαυλη Μάλκολμ κτίστηκε το 1831 από τον Βρετανό ναύαρχο Σερ Πάλτνι Μάλκολμ (Sir Pulteney Malcolm), αρχηγό του βρετανικού στόλου της Μεσογείου (1828-1831 και 1833-1834). Καθώς του άρεσε το κλίμα της Αθήνας, αποφάσισε να κτίσει την εξοχική βίλα του στο "χωριό Πατήσια μισή ώρα μακριά από την πόλη". Ξόδεψε για το κτίσιμό της τρεις χιλιάδες λίρες, υπέρογκο ποσό για την εποχή, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εκφράσει τα φιλελληνικά του αισθήματα και την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ελλάδας. 
Εκείνη την εποχή η πόλη της Αθήνας δεν είχε πολλά κατοικήσιμα σπίτια, καθώς παντού υπήρχαν ερείπια από τις πολεμικές συγκρούσεις Ελλήνων και Τούρκων. Ο Μάλκολμ προτίμησε την περιοχή γιατί ήταν σε ύψωμα και μπορούσε να επιβλέπει άνετα τον στόλο του, που ήταν αραγμένος στον Πειραιά. Το κτίσιμο της έπαυλης επέβλεπαν οι αρχιτέκτονες Κλεάνθης και Σάουμπερτ, οι οποίοι πήγαιναν στην οικοδομή με συνοδεία και ένοπλοι, επειδή ληστές παραμόνευαν για να τους πάρουν ομήρους για λύτρα.
Αργότερα, η έπαυλη έγινε κατοικία του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα Αλεξάνδρου Οζερώφ. Στη συνέχεια κατοικήθηκε από τον Γάλλο πρέσβη Πισκατορί, τη Δούκισσα της Πλακεντρίας Σοφία Λεμπρέν και τον ιστορικό της Επανάστασης του 1821 Σπυρίδωνα Τρικούπη, του οποίου ο γιός  Χαρίλαος Τρικούπης την πούλησε  στον Συριανό φιλότεχνο Δημήτριο Ροδοκανάκη.
Η έπαυλη το 1902 περιήλθε στον Σύλλογο "Καλή προαίρεση" και από τις αρχές του 20ου αιώνα στεγάζει το Άσυλο Ανιάτων, που ιδρύθηκε το 1893.


Η έπαυλη Μάλκολμ σήμερα

Η έπαυλη Μάλκολμ (2008)




1 σχόλιο: