Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ ΚΥΠΡΙΑΔΟΥ




Η περιοχή αγοράστηκε από τον Αιγυπτιώτη επιχειρηματία Μίνωα Κυπριάδη με σκοπό την οικοδόμηση προσχεδιασμένων κατοικιών σε "πανταχόθεν ελεύθερο" σύστημα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο γιός του, μηχανικός και γεωπόνος Επαμεινώνδας Κυπριάδης, εκμεταλλεύτηκε αυτή την έκταση γης και προσπάθησε να την εξωραϊσει. Άνοιξε δρόμους, έφτιαξε μεγάλα πεζοδρόμια, έκτισε ωραία διώροφα σπίτια με μεγάλους κήπους και αρκετές πλατείες. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας πρωτότυπος οικισμός ευρωπαϊκών προδιαγραφών, η πρώτη Κηπούπολη της Αθήνας και μια από τις ωραιότερες και υγιεινότερες συνοικίες της.
Ο οικισμός μπήκε στο ρυμοτομικό σχέδιο αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν προέκυψε η ανάγκη στέγασης των προσφύγων, παρά το γεγονός ότι τελικά δεν κατοικήθηκε κυρίως από εκείνους. 



Σπίτια στου Κυπριάδη - Σπύρος Παπαλουκάς 1938


Στον Μεσοπόλεμο και το τελευταίο μισό του 20ου αιώνα η συνοικία Κυπριάδου υπήρξε σημαντικότατο κέντρο πολιτισμού, καθώς εκεί συγκεντρώθηκαν εργαστήρια γνωστών ζωγράφων της ριζοσπαστικής ομάδας «Τέχνη» και της «Γενιάς του ’30». Μεταξύ αυτών οι: Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Φώτης Κόντογλου, Σπύρος Παπαλουκάς, Ουμβέρτος Αργυρός, Σπύρος Βικάτος, Γιάννης Σπυρόπουλος, Γιώργος Βακαλό, Νίτσα και Φούλα Καναρέλλη, η γλύπτρια και κεραμίστρια Φρόσω Ευθυμιάδη–Μενεγάκη και πολλοί άλλοι. Ήταν τόσο σημαντική η καλλιτεχνική παραγωγή της περιοχής ώστε ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης την είχε αποκαλέσει «Σχολή Κυπριάδη».


Το ίδρυμα Γληνού στην οδό Πολυλά. Κατασκευάστηκε το 1928 από τον μηχανικό A. Χρόνη αδελφό της γυναίκας του Δημήτρη Γληνού.





Διώροφη κατοικία του Μεσοπολέμου στην οδό Αγίας Λαύρας 64.



Μονοκατοικία εγκαταλελειμμένη στην οδό Αγίας Λαύρας




Το σπίτι του αρχαιολόγου Σπ. Μαρινάτου, Πολυλά 47


Επίσης, εκεί έμεναν πολλοί διανοούμενοι όπως ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης, ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, ο παιδαγωγός και μεταρρυθμιστής της εκπαίδευσης Δημήτρης Γληνός, ο αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος, ο αρχιμουσικός Αντίοχος Ευαγγελάτος, ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος και πολλοί άλλοι.

Σήμερα, τα περισσότερα οικοδομήματα της εποχής του Μεσοπολέμου έχουν αντικατασταθεί από πολυώροφες πολυκατοικίες, με την εκμετάλλευση των ευνοϊκών συντελεστών που καθιερώθηκαν το 1923.

Στη συνοικία Κυπριάδη υπάρχουν πέντε κύριες πλατείες: Παπαδιαμάντη, Σπύρου Παπαλουκά, Ανδρέα Καρκαβίτσα, Κων/νου Νικολόπουλου, καθώς και μια ανώνυμη πλατεία στο τέρμα της οδού Σάουμπερτ, ενός δρόμου-πρασιάς. Στην περιοχή υπάρχει ακόμα η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 


Το άγαλμα της Εύας στην πλατεία Νικολόπουλου

Το σπίτι του Φώτη Κόντογλου, Βιζυηνού 16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου