Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

  Η ιστορία του 8ου Γυμνασίου Αθηνών

    

     Ο Μιχαήλ Νομικός από την Αμοργό, μετανάστευσε στην Αίγυπτο όπου εργάστηκε σαν δημοσιογράφος. Αργότερα απέκτησε δικό του τυπογραφείο και έγινε εκδότης της εφημερίδας «Κάϊρον». Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1882, αγόρασε ακίνητο στην περιοχή της Ομόνοιας (Μενάνδρου και Βηλαρά) και κτήμα επτά στρεμμάτων στην περιοχή Πατησίων όπου έκτισε το σπίτι του. Πριν πεθάνει, τον Μάιο του 1900,  κληροδότησε στον Δήμο Αθηναίων ολόκληρο το κτήμα του στα Πατήσια με τον όρο «να ιδρύση εν τω κτήματι τούτω οιαδήποτε σχολεία αρρένων και θηλέων, κατά το νεώτατον σύστημα, εις τα οποία να τεθεί το όνομα Μιχαήλ Κ. Νομικός». Τα έξοδα συντήρησης των «Εκπαιδευτήριων Μ. Κ. Νομικός» θα καλύπτονταν από εισοδήματα του ακινήτου της οδού Μενάνδρου και Βηλαρά. 

     Για πολλά χρόνια το κτήμα του Νομικού έμεινε αναξιοποίητο. Μόνο το 1916, στέγασε, για δύο περίπου μήνες, ένα υπαίθριο σχολείο για προφυματικά παιδιά. Το 1926 μέσα στο κτήμα Νομικού θεμελιώθηκε ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα το οποίο ολοκληρώθηκε το 1931. Αρχιτέκτονας ήταν ο Γεώργιος Πάντζαρης, ένας από τους πρώτους αποφοίτους της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. Το έργο κόστισε 13.333.000 δραχμές και είχε όγκο 27.522 κυβικά μέτρα. Η κυβέρνηση Βενιζέλου με υπουργό Παιδείας τον Γεώργιο Παπανδρέου είχε καταφέρει να πάρει δάνειο από μια σουηδική εταιρεία και να χτίσει πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα.


   Στο νέο σχολικό κτίριο μεταφέρθηκε το Η΄ Γυμνάσιο Αθηνών που στεγαζόταν στην οδό Επτανήσου στην Κυψέλη. Οι μαθητές μπήκαν στο σχολείο και ξεκίνησαν τα μαθήματα πριν τελειώσουν οι οικοδομικές εργασίες και πριν γίνουν τα επίσημα εγκαίνια (25 Σεπτεμβρίου 1930). Οι πρώτοι μαθητές περιέγραφαν το σχολείο τους ως το μεγαλύτερο, ωραιότερο και πιο μοντέρνο της Αθήνας. Και αυτό ήταν αλήθεια γιατί το κτίριο ήταν μεγάλο, οι αίθουσες ευρύχωρες και ηλιόλουστες, είχε εργαστήρια φυσικής, χημείας, ξυλουργικής και χειροτεχνίας, θέατρο με σκηνή, αυλαία και παρασκήνια, υπόστεγο γυμναστήριο, σχολικά λουτρά, μαγειρείο, αποθήκες τροφίμων και πολύ μεγάλο προαύλιο. 

 

Από τις πρώτες εργασίες των μαθητών της ομάδας τοπικής ιστορίας του 8ου Γυμνασίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου