Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η πλατεία Αμερικής

Πλατεία Αμερικής

Παλιά ονομαζόταν πλατεία Ανθεστηρίων γιατί οι Αθηναίοι πήγαιναν εκεί κάθε Πρωτομαγιά για να «πιάσουν το Μάη». Αγόραζαν λουλούδια και στεφάνια από τα λουλουδάδικα της περιοχής και διασκέδαζαν στα κέντρα μέχρι το πρωί.
Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, η πλατεία Αμερικής θεωρούνταν απομακρυσμένη περιοχή. Τα Πατήσια ήταν ένα καταπράσινο προάστιο γεμάτο κήπους, ελαιώνες και περιβόλια.  Οι Αθηναίοι πήγαιναν εκεί ημερήσιες εκδρομές με άμαξες και από το 1882 με τον ιπποτροχιόδρομο της γραμμής Σύνταγμα-Πατήσια, που έκανε τέρμα στην πλατεία Αμερικής.
Το 1887, η πλατεία μετονομάστηκε σε πλατεία Αγάμων, μάλλον γιατί ήταν χώρος ερωτικών συναντήσεων ανύπαντρων ζευγαριών. Κατά την εκδοχή του αρχιτέκτονα Κ. Μπίρη, η πλατεία πήρε το όνομα της, μετά από δημοσίευμα της Εφημερίδος των Κυριών της Καλλιρρόης Παρρέν, γιατί σε καφενείο της πλατείας σύχναζε μια παρέα άγαμων Αθηναίων. Όταν η εφημερίδα με δημοσίευμά της πρότεινε τη φορολογία των αγάμων, αυτοί αντέδρασαν έντονα. Ένα μέλος της παρέας, ο επιπλοποιός Γιώργος Περπινιάς, κάποια στιγμή υπέκυψε στον πειρασμό του γάμου και παντρεύτηκε. Όταν την επομένη του γάμου διαπίστωσε ότι η σύζυγός του ήταν δύστροπη, έφερε ένα κάρο φόρτωσε όλη την προίκα της, την έστειλε πίσω στους γονείς της και επανήλθε στην παρέα των αγάμων της πλατείας. Το γεγονός αυτό μαθεύτηκε στην αθηναϊκή κοινωνία και η πλατεία πήρε το όνομα «Αγάμων».
Το 1927, με την υπ’ αριθμόν 905 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μετονομάστηκε σε πλατεία Αμερικής προς τιμήν των ΗΠΑ για τον φιλελληνισμό που επέδειξαν.


 


Εργασία από την Κ. Π., Β΄ Γυμνασίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου