Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Πλατεία Καλλιγά

Πήρε το όνομά της από τον μεγαλοκτηματία της περιοχής των Πατησίων, Παύλο Καλλιγά. Βρίσκεται στα Κάτω Πατήσια, ανάμεσα στις πλατείες Αμερικής και Κολιάτσου. Σε αυτήν εφαρμόστηκε ένα πρωτοποριακό πολεοδομικό σχέδιο, που επέβαλλε ομοιογένεια της μορφής των οικοδομών και υποχρεωτικά προκήπια.

Οι παλιοί κάτοικοι της πλατείας Καλλιγά την περιγράφουν σαν μια ήσυχη, όμορφη και καθαρή γειτονία, που για 30 χρόνια (από το 1950 ως το 1980) ήταν μια από τις πιο όμορφες της Αθήνας. Είχε παλιές πολυκατοικίες με καταπράσινες πρασιές, με μπαλκόνια με περίτεχνα κάγκελα, με περιποιημένους κήπους με λουλούδια και φοίνικες. Βασικά της χαρακτηριστικά ήταν η ησυχία, η γνωριμία και αλληλεγγύη των κατοίκων της, η αίσθηση ασφάλειας και η διασκέδαση. Στην πλατεία βρισκόταν η ταβέρνα του ηθοποιού Γιώργου Σαμπάνη, που μόλις άνοιγε ο καιρός έβγαζε καρέκλες και τραπέζια πάνω στη πλατεία και συγκέντρωνε κόσμο από τα Πατήσια και τις γύρω γειτονιές. 

Η φυγή πολλών μονίμων κατοίκων ξεκίνησε στη δεκαετία του 1970 και συνεχίστηκε μαζικά στις δεκαετίες του 1980 και 1990, με αποτέλεσμα την αλλαγή των χαρακτηριστικών της. 













 

Εργασία από τον άπό τον Μ. Κ. και την Κ. Π. της Β'  τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου